Кварцови часовници срещу автоматични часовници

сряда, 1 ноември 2017 г. Heiston

Ролекс е първият профилиран производител на маркови часовници, който е създал и патентовал роторния мехаизъм, навиващ часовника. Този механизъм се използва и до днес при направата на часовници. Той е бил създаден през тридесетте години на миналия век. Идеята за този вид механизъм е била на Емил Борер, но не той е създал първият ротор. Създателят на първия часовников ротор е швейцарският часовникар Абрахам Луи Переле през далечната 1770 година. Въпреки че този ротор съществува от повече от три века, той е станал приложим едва през миналия век, когато производителите са започнали да произвежват ръчни часовници вместо джобни. Преди това този ротор е бил неизползваем, тъй като джобните часовници нямали възможност за движение, което да навива ротора.

Много хора бъркат понятията „кварцов механизъм” и „автоматичен или самонавиващ се механизъм”. Разликата е, че кварцовият механизъм се задвижва чрез силата на батерия и не изисква движение на ръката или навиване при употреба. Благодарение на батерия кварцовите кристали в часовника започват да вибрират, а чрез тези вибрации които са над 30,000 в минута, часовниковият механизъм се задвижва. Една батерия за часовник издържа не повече от две години, докато автоматичните часовници, няма този проблем, тъй като използват движението на ръката, за да фунционират.

Въпреки че кварцовите часовници днес са най търсени от потребителите, и до ден днешен познавачите на часовници предпочитат оригинални часовници с механичен или автоматичен механизъм. Поради този факт през последните години се наблюдава ръст в продажбата на автоматични или механични швейцарски часовници.

При автоматичните часовници, смазването на роторния механизъм има най голямо значение. Автоматичните часовници могат да бъдат смазвани чрез ръчно навиване поне веднъж седмично, или могат на бъдат носени на часовникари веднъж на три години, за пълно смазване. Ако навивате часовника ръчно, навивайте докато усетите съпротивление в навиващата пружина, а друга опция е да държите часовника в навиваща часовникова кутия, когато не го ползвате.


Leave a Reply

Предоставено от Blogger.